Aanleverspecificaties

Wanneer jij de aanleverspecificaties in acht neemt dragen wij zorg voor een goed verloop van jouw order.

Het aangeleverd bestand dient ‘printgereed’ te zijn tenzij anders overeengekomen. Een bestand is printgereed indien het is voorzien van tenminste 2mm afloop en snijtekens.

Wijze van aanlevering

Kleine bestanden tot +/- 10 MB per mail versturen naar verkoop@synckleurt.nl
Grotere bestanden via opslagmedia of We Transfer (www.wetransfer.com)
Graag van te voren contact met ons opnemen, zodat wij weten dat we jouw bestand kunnen verwachten.
Uiteindelijke printbestanden worden +/- 2 weken bewaard, tenzij anders bepaald.

Voor opdrachtgevers die regelmatig aanzienlijke hoeveelheden data aanleveren, beschikken wij over een FTP server.

Bestandsformaten

Wij ontvangen bij voorkeur PDF bestanden. Dat is ook het bestandsformaat waarop onze offertes zijn gebaseerd. Indien je niet weet met welke instellingen je een PDF bestand moet aanmaken, kun je via onderstaande link onze voorkeursinstellingen downloaden. Het joboptions bestand dat je kunt downloaden, is opgeslagen als ZIP bestand en dient voor gebruik eerst uitgepakt te worden.

Download voorkeursinstellingen.

Andere bestanden die je kunt aanleveren zijn:

  • Adobe Illustrator (AI of EPS)
  • Adobe photoshop (TIF, EPS, PSD, JPG)
  • Adobe Indesign (INDD). InDesign bestanden graag opslaan met de pakket functie zodat alle gebruikte elementen zoals lettertypes en foto’s ook worden aangeleverd.
  • Adobe Portable Document (PDF)

Overige aanleverspecificaties

  • Schaal 1:1 (indien anders, schaal aangeven).
  • Afloop: tenminste 2 mm
  • Resolutie: bij voorkeur 300 dpi voor drukwerk en tenminste 100 dpi voor grootformaat printwerk.

Aanleveren Procut (Zünd) snij/freesbestanden

Via onderstaande link kunt je een PDF bestand met werkinstructies downloaden. Mocht je nog vragen hebben over de aanleverspecificaties dan kan je contact opnemen met onze prepress afdeling, tel 045 – 541 55 66.

Download werkinstructie.

Witte inkt

Voor het aansturen van de witte inkt als spot op onze printers gebruik je een steunkleur. De naam van die steunkleur moet “Spot 1” zijn, dus mét hoofdletter en spatie. De invulling van hoe je die kleur op het scherm ziet, mag je naar eigen inzicht invulling geven. Wij gebruiken meestal 100% magenta omdat die kleur vaak goed zichtbaar is in de opmaak. Je kunt net als bij een gewone spotkleur met een dekking tussen 0 en 100% werken. Het resultaat is echter niet altijd even voorspelbaar op de diverse substraten, we raden aan een testprint te laten maken alvorens we een oplage produceren.

De spotkleur graag op een aparte laag in het document plaatsen, let daarbij goed op de overdrukinstelling. De elementen in de opmaak waar witte inkt onder moet komen, moeten altijd op overdruk staan zodat het wit niet zal worden uitgespaard. Het aanbrengen van spot wit blijft een lastige discipline. Je kunt altijd met onze pre-press afdeling contact opnemen om het aanleveren te bespreken of een PDF te laten checken.

Aanleverspecificaties van bestanden voor DTF printer (textiel transfer)

Transparantie

Voor het aansturen van deze printer is het van belang dat pdf-bestanden met transparantie aangeleverd dienen te worden. Daar waar het bestand transparant is, komt geen inkt. Daar waar kleur of wit moet worden geprint, hoort dat ook in het bestand te staan. Dat is inderdaad anders dan wat gebruikelijk is in de grafische wereld, we zijn tenslotte gewend dat daar waar iets in de opmaak wit is, er geen inkt verschijnt.

Witte inkt en lijmpoeder

Na het printen wordt daar waar inkt zit, een stevige laag witte inkt over de kleur heen geprint, deze laag is marginaal kleiner dan het kleurendeel om te voorkomen dat er na het oppersen witte inkt zichtbaar is (trapping). Als laatste wordt de witte laag, terwijl deze nog nat is, voorzien van een laag lijmpoeder. Daarna gaat het geheel door de droogtunnel.

Voor het aanbrengen van de laag witte inkt en het lijmpoeder is het van belang dat het geprinte element niet al te fijn is. Wij adviseren u daarom in de opmaak geen lijnen dunner dan 3 punts en geen fonts kleiner dan 12 punts te gebruiken.

Op de foto ziet u hetgeen hierboven omschreven is, in de praktijk. U ziet de achterzijde van een transfer, de zijde dus die uiteindelijk op het textiel terecht komt. De letters zijn te dun om plaats te bieden aan de laag witte inkt en het lijmpoeder. Gevolg hiervan is dat er geen overdracht is van de transfer naar het textiel.

Het grote vlak boven in de foto laat zien hoe het hoort, de kleine letters onder in de foto laten zien dat er te weinig ruimte is voor de stroperige witte inkt en het lijmpoeder.

Formaat

Het formaat van de PDF (de zg. trimbox) bepaalt op welk formaat het printwerk wordt schoon gesneden. Wij adviseren om rond het printwerk dat uiteindelijk op het textiel terecht komt, 5mm ruimte in de opmaak op te nemen.

Voorbeeld: Stel u wilt een borstlogo maken van 80x80mm. Maak uw document dan op op 90x90mm en plaats het printwerk precies in het midden. Wij snijden het werk dan schoon op 90×90 mm waardoor u rondom 5mm van de drager overhoudt, dat werkt prettiger tijdens het oppersen.

Controle van de aan te leveren PDF

Wij adviseren u de PDF die u ons gaat aanleveren goed te controleren. Zo kunt u bijvoorbeeld in de opmaak tijdelijk op een onderliggende laag een zwart of grijs vlak aanbrengen. Zo ziet u als snel of het eindresultaat aan uw verwachting voldoet.
Een andere methode is om de PDF te openen met Photoshop. In Photoshop ziet u snel of het bestand transparant is waar dat hoort (dus daar waar geen kleur of wit geprint dient te worden).

Daarnaast is het raadzaam om voor het opslaan de gebruikte fonts om te zetten naar contouren (krommen)

Aanleveren PDF bestanden uit Canva

Canva.com is een online designplatform waarmee je onder andere graphics kunt maken voor sociale media en bijvoorbeeld flyers en posters kunt ontwerpen. Omdat we steeds vaker Canva bestanden ontvangen die niet druklaar zijn, hebben we hieronder de werkwijze omschreven die een PDF oplevert die wel drukklaar is.

  • Open het bestand in Canva
  • Selecteer onder ‘Bestand’ de optie ‘afloop afdrukken tonen’.
  • Vervolgens kun je het bestand drukklaar, dus mét afloop en snijtekens, opslaan.
  • Selecteer daarvoor ‘Delen’.
  • Selecteer ‘Downloaden’ en kies bij ‘Bestandstype’ voor ‘PDF-Afdrukken’.
    Vink de optie ‘Bijsnijdmarkeringen en afloop’ aan.
    Vink de optie ‘Pdf plat maken’ aan.
  • Bij kleurenprofiel staat als standaard RGB (het beste voor digitaal gebruik). Alleen Canva Pro gebruikers kunnen de optie CMYK (beste optie voor professioneel afdrukken) selecteren. Indien mogelijk adviseren wij deze optie te selecteren.
  • Klik op ‘Downloaden’. Sla het bestand op en lever het vervolgens bij ons aan voor afdruk.
Sync - Home - buiten de lijnen